24 Jan 2023

Machineveiligheid wordt een nog belangrijker thema voor ORA Group

“Industrie 4.0 vereist verscherpte veiligheidsaanpak”

Veiligheid is een prioritair aspect op iedere werkvloer, of zou dat zeker moeten zijn. Vanuit die overtuiging sensibiliseert ORA Group, gevestigd in Wevelgem, sinds 12 jaar bedrijven in Vlaanderen, Henegouwen en zelfs Nederland. Machineveiligheid is één van de cruciale thema’s.

Als productieverantwoordelijke bij een West-Vlaamse onderneming verbaasde Olivier Ramont zich erover dat preventieadvies en veiligheidscoördinatie vaak een persoonlijk kantje misten. “Het gaf bij mij de doorslag om 12 jaar geleden met ORA Management te starten”, verduidelijkt hij. “Stelselmatig hebben we ons serviceniveau uitgebouwd. Algemeen advies, praktische implementatie van het veiligheidsbeleid, het opstellen van een intern verkeersplan, zoneringstekeningen en explosieveiligheid, machineveiligheid: met dat brede palet van diensten kunnen we de klant verder helpen. Daarvoor beschikken we over een team van 20 specialisten. Onze klanten zijn zowel kmo’s als grotere ondernemingen uit de meest diverse sectoren.”

Training by doing

ORA groeide op die manier uit tot een groep, steunend op 4 pijlers. “Management profileert zich als een centraal aanspreekpunt voor preventieadvies met een no-nonsense-aanpak, op een pragmatische manier”, vervolgt Olivier. “De ORA academy biedt open opleidingen en opleidingen op maat aan via het concept ‘training by doing’. Dat doen we specifiek voor één klant, of voor een groep van deelnemers uit diverse ondernemingen. Fire Safe+ behartigt alle aspecten inzake brandveiligheid, onderhoud en keuringen van brandblusinstallaties, evacuatieplannen en noodverlichting, EHBO en dies meer. De ORA INFRA-afdeling ten slotte legt de klemtoon op milieuadvies, externe milieucoördinatie en de begeleiding van bedrijven bij de aanvraag van omgevingsvergunningen.”

Dit jaar schakelt ORA Management een tandje hoger inzake machineveiligheid.

“Dat heeft alles te maken met een nieuwe verordening die er aankomt als opvolger van de huidige machinerichtlijn”, vertelt gespecialiseerd adviseur Franky De Witte. “De huidige machinerichtlijn werd bijgestuurd en toegespitst op de vierde industriële revolutie, waarbij aspecten zoals artificiële intelligentie, cyber-security, machinelearning en de omgang met cobots en robots aan bod komen. Zo kan hacking van machines een impact hebben op de veiligheid van de operator.” Het probleem stelt zich niet zozeer als een machine stilvalt, maar wel als ze weer in werking treedt op een moment dat de operator het niet verwacht. “Daarnaast staan we machinebouwers en bedrijven die productielijnen bouwen in eigen beheer ook bij met de opmaak van technische constructiedossiers of handleidingen.

Bedankt VOKA voor het interview! Wil je het volledige magazine lezen? Bekijk het hier

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

We nemen je privacy ernstig. Lees onze policy.