Vergiftiging door koolstofmonoxide, kortweg CO. Het maakt jaarlijks honderden slachtoffers. Een monoxide alarm dat een signaal geeft wanneer de co-concentratie een bepaalde drempel overschrijdt is geen overbodige luxe en kan levens redden.
Lees hier alles over de gevaren van CO, de werking van een co-melder en de prijs.
Want bij ORA kan je een CO-melder kopen als particulier maar ook als bedrijf. Interesse? Stuur een mailtje naar firesafeplus@oragroup.be of bel 056 42 40 42
CO is een gas dat vrijkomt bij onvolledige verbranding van fossiele brandstof. Denk hierbij aan hout, kolen, stookolie en gas. Elk verwarmingstoestel en heetwatertoestel, zoals een kachel, gasboiler of schouw kan een mogelijke bron van koolstofmonoxide zijn. Ook wanneer je met een gesloten verbanding werkt is er een risico op CO. Vaak komt de CO de ruimte binnen via het afvoerkanaal/schouw in de woning die eventueel verstopt is, of een gebrek vertoont.
Als voorbeeld nemen we een kachel. Bij een goede verbranding levert de kachel koolstofdioxide op. Wanneer de kachel niet goed trekt, is er een tekort aan zuurstof in de vlam. Dit zorgt voor een onvolledige verbranding waardoor CO of koolstofmonoxide ontstaat.
Een tekort aan verse lucht (lees zuurstof) zorgt ervoor dat co-vorming ontstaat in het verwarmingstoestel. Als de CO vrijkomt in de ruimte bestaat het risico op een co vergiftiging door inademing. Hierdoor komt de koolstofmonoxide in ons bloed terecht waar het zich vasthecht aan de rode bloedcellen en de zuurstof verdringt. Dit komt omdat het vermogen van CO om zich vast te hechten op de rode bloedcellen veel groter is dan dat van zuurstof.
Zelfs bij een kleine co-concentratie kan men al een co-vergiftiging oplopen.
Iemand met een CO-vergiftiging vertoont geen uitgesproken symptomen. Als er eventuele klachten zijn lijken ze vaak op die van een beginnende griep of van een voedselvergiftiging.
Een milde of matige CO-vergiftiging kan je (eventueel) hieraan herkennen:
Wanneer je de ruimte verlaat, zullen deze symptomen verdwijnen.
Bij een blijvende blootstelling aan CO:
Bij een ernstige CO-vergiftiging:
Door een CO-vergiftiging kan je hersenschade oplopen.
Een CO melder waarschuwt wanneer de co-concentratie in de ruimte te hoog is en de risicogrens overschrijdt. Dankzij een vooralarm heb je de tijd om actie te ondernemen.
Om CO uit de kamer te verwijderen verlucht je de kamer. Wanneer alles veilig is ga je uiteraard op zoek naar de oorzaak en los je dit zo snel mogelijk op.
Blijft de co-concentratie toch toenemen, dan gaat het hoofdalarm af.
In kleine ruimtes stijgt het CO-gehalte exponentieel. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te handelen! De concentratie CO kan in een mum van tijd toenemen waardoor het slachtoffer bewusteloos raakt en zichzelf niet meer in veiligheid kan brengen.
Het carbon monoxide alarm van FireAngel werkt met een batterij met een levensduur van 10 jaar. Het toestel werkt me een elektrochemische sensortechnologie (gekalibreerd en getest met CO-gas) en is uiterst betrouwbaar.
Twijfel je? Dan kan je ons contacteren met je vragen. We helpen je met veel plezier.
Eigenschappen carbon monoxide alarm van FireAngel:
TIP: Test de koolmonoxide melder regelmatig via de test knop.
De beste plaats om een CO-melder te plaatsen.
Om een optimale werking te verzekeren, is het van belang dat de co melder op de juiste plaats en manier wordt bevestigd. De melder is voorzien van een montageplaat en monteer je eenvoudig door middel van schroeven.
Plaats het co alarm in de nabijheid van de verwarmings- of heetwatertoestellen.
In een huis of bedrijf met meerdere verdiepingen voorzie je best een koolmonoxidemelder op elke verdieping. Ook in kamers waar mensen een aanzienlijke tijd doorbrengen plaats je best een detectiesysteem.
Koop vandaag een koolmonoxidemelder bij ORA
Geef ons een seintje en we leveren uit onze ruime voorraad.
Verzending en levering is mogelijk naar een postadres binnen België.
Stuur een mail naar firesafeplus@oragroup.be of bel 056 42 40 42