Opleidingskalender preventieadviseur Preventieadviseur niveau 2 basismodule (120u - 20 sessies)

Preventieadviseur niveau 2 basismodule (120u - 20 sessies)

Omschrijving en doel van deze opleiding

Elke organisatie is verplicht om een interne preventieadviseur aan te stellen. Deze moet op de hoogte zijn van alle wettelijke verplichtingen op het vlak van welzijn en veiligheid op de werkvloer. Bovendien moeten ze de nodige technische, organisatorische en mensgebonden kennis hebben om taken en opdrachten correct te kunnen vervullen. Bij ORA ben je hiervoor aan het juiste adres omdat wij deze langlopende opleiding verzorgen via onze praktijkgerichte docenten die nog elke dag in het werkveld staan en weten hoe het er op de werkvloer aan toegaat. De aangehaalde waargebeurde casussen zijn een meerwaarde voor de cursisten en kunnen ook in hun bedrijf voorkomen.

Programma

Telkens les van 9u-12u & 13u-16u, met uitzondering van de vakantieperiodes.(20 sessies). Koffie, thee, water, cola, ... en een broodjeslunch / salade wordt jou gratis aangeboden. 

Na het slagen voor de basismodule kan je intekenen op de  specialisatiemodule (15 sessies). 

Deze opleiding is erkend voor de KMO-portefeuille (tot 30% korting op de inschrijvingsprijs), Vlaams opleidingsverlof, opleidingscheques en eventuele subsidies via de sectorfederaties waarvoor ORA erkend is.

Aarzel niet ons te contacteren bij vragen. We voorzien graag een Teams meeting om een antwoord te geven op al jouw vragen.

Praktische info

Doelgroep

Iedereen die het attest preventieadviseur niveau II wenst te behalen en houder is van een getuigschrift hoger secundair onderwijs of hogere secundaire leergangen.

 • Preventieadviseurs niveau 3 die hun kennis veiligheid & welzijn verder willen uitdiepen.
 • Werknemers die vanuit hun bedrijf een opleiding niveau 2 mogen volgen en hoofd van de preventiedienst zullen zijn in een bedrijf groep B.
 • Werknemers die vanuit hun bedrijf een opleiding niveau 2 mogen volgen om de adjunct te zijn van een niveau 1 in een bedrijf groep A.  
 • Werknemers die vanuit hun bedrijf een opleiding preventieadviseur niveau 1 moeten volgen en de multidisciplinaire basismodule willen volgen bij ORA Academy omdat deze doorspekt is met praktische tips & tricks vanop het werkveld.

  Meer info over de groepsindeling van bedrijven (volgens artikel II.1-2 van de Codex) waaronder jouw bedrijf kan vallen: contacteer ineke@oragroup.be

Doelstelling

 • Het verwerven van een basiskennis omtrent welzijn en veiligheid op het werk via de multidisciplinaire basismodule.
 • Na deze opleiding ben je op de hoogte van de welzijnswetgeving en alle facetten van een praktijkgericht welzijnsbeleid binnen jouw bedrijf.
 • Je bent in staat om op individuele basis of in samenwerking met de hiërarchische lijn risico's te inventariseren, te evalueren en te borgen. 

Duur van de opleiding

 • De basisopleiding duurt in totaal 120 u gespreid over 20 dagen. 
 • De specialisatiemodule preventieadviseur niveau 2 duurt in totaal 90 u gespreid over 15 dagen. Je kan pas starten aan de specialisatiemodule na het slagen voor de basismodule.
 • Na het slagen in de basisopleiding kan je eventueel ook de specialisatiemodule preventieadviseur niveau I aanvangen. 

Docent

 • Al onze lesgevers zijn pragmatische experts in hun vakgebied, staan nog in het werkveld, scholen zich voortdurend bij en delen hun kennis op een praktijkgerichte manier. 
 • Onze jarenlange expertise als consultant preventieadviseurs in meer dan 350 bedrijven gebruiken wij om deze opleiding tot een hands-on opleiding te maken zodat je er meteen aan de slag mee kan. 

Onze ORA-basisdoelstellingen:

 • Een dynamische opleiding met veel interactie met de cursisten. We leren immers het meest van elkaar.
 • Een no nonsens-opleiding, we vertellen je zonder flauwekul, zonder overbodige opsmuk maar vooral ter zake en zonder omwegen wat de taken zijn van de preventieadviseur en hoe je dit in de praktijk het beste kan realiseren. De theorie wordt afgewisseld met praktijkgerichte, individuele oefeningen en groepsoefeningen. 
 • ORA Academy wil je ook voorbereiden als preventieadviseur op industrie 4.0 of de vierde industriële revolutie die nu reeds is gestart en de volgende jaren verder zal uitgerold worden.
  Technische innovatie en de nieuwe veiligheidsrisico’s gaan we hierbij niet uit de weg.
 • We leren je hoe je je preventiebeleid pragmatisch, planmatig en gestructureerd kunt uitrollen.
 • Na deze opleiding ga je niet alleen weten wat je taken zijn als preventieadviseur maar je zal ze ook kunnen toepassen in het werkveld.
  M.a.w. geen sloganmatige benadering van preventie maar vooral een hands-on opleiding doorspekt met oefeningen en praktische opdrachten.
 • ORA beperkt de groepsgrootte om zo onze gekende kwaliteit te borgen. Een compacte deelnemersgroep biedt de mogelijkheid om maximaal kennis en ervaringen (uit het dagelijks werkveld) te delen en te bespreken met elkaar. 

Annulatievoorwaarden

 • Vanaf 2 weken voor de voorziene datum: 70% van de opleidingskost verschuldigd.
 • Vanaf 1 week of minder voor de voorziene datum: 100% van de opleidingskost verschuldigd.
 • Indien een docent door overmacht ( ziekte,...) een sessie niet kan verzorgen, wordt u hiervan zo spoedig mogelijk op de hoogte gebracht en wordt gezamenlijk naar een nieuwe datum gekeken die voor alle partijen aanvaardbaar is.

Bespaar tot 30% op je inschrijvingsgeld. Maak gebruik van de KMO-portefeuille (DV.O227975).

KMO-portefeuille

Inschrijven

€ 1.900 (voor de multidisciplinaire basismodule)(broodjes en drank inbegrepen)

Selecteer een datum:
Inschrijven

Wens je de opleiding in-company en/of op maat te organiseren, neem vrijblijvend contact op met ORA Academy: 056/42.40.42 of via academy@oragroup.be

Getuigenis Ellen De Doncker

De opIeiding preventieadviseur niveau 2 wordt gegeven door gedreven ervaringsdeskundigen. Eén voor één zijn ze enthousiast om hun kennis te delen met de cursisten.

No-nonsense mentaliteit en straight to the point. Een ideale combinatie voor een preventieadviseur die écht betekenis wil geven aan zijn/haar job

Ellen De Doncker.

Getuigenis Geoffrey Dekeyser

De opleiding preventieadviseur niveau 2 was best pittig maar met de steun van het ORA-team hebben we dit doorstaan.

Ik wil de docenten van ORA bedanken en feliciteren. Jullie slaagden erin om de lessen op een boeiende manier, met de nodige humor en vooral met veel expertise en eigen ervaringen aan ons over te brengen waardoor de lesdagen niet enkel leerrijk maar ook aangenaam waren om bij te wonen.

Wat ik ook als heel positief ervaren heb waren de praktijklessen. Zo werd bijvoorbeeld de theorieles over brandbestrijding aangevuld met een praktijkles waar we zelf mochten blussen. Een ervaring die we niet snel gaan vergeten.

Geoffrey Dekeyser.

GETUIGENIS LEANDER VANDE CAUTER

De opleiding preventieadviseur niveau 2 bij ORA is een buitengewoon boeiende ervaring geweest. De docenten die deze cursus leiden, zijn zeer bekwaam en kennen hun vak tot in de puntjes.

Hoewel je er zeker wat tijd in moet steken om de studie met succes af te ronden, is het absoluut de moeite waard!

Een ander positief afspect van deze opleiding is dat je de kans krijgt om andere medestudenten te ontmoeten en samen diverse groepswerken mag maken. Vaak werken de medestudenten in verschillende bedrijfsomgevingen en dit opent de deur naar het delen van waardevolle tips & tricks en creëert een stimulerende leeromgeving waarin je veel van elkaar kunt leren. Dit wordt door ORA gestimuleerd: kennis delen

Deze opleiding heeft mijn kennis op het gebied van veiligheid aanzienlijk vergroot.

Leander Vande Cauter.

GETUIGENIS FLEM LABARQUE

Als je les wil krijgen van echte experten is het duidelijk dat de opleiding preventieadviseur bij ORA echt wel aangewezen is.

Ze leerden ons op een duidelijke, stapsgewijze manier hoe we de wetgeving moesten omzetten naar een pragmatisch veiligheidsbeleid.

De cursus bestond steeds uit een mooie balans tussen theorie en praktijk waarbij we zelf ook aan de slag gingen met de verschillende documenten. 

Binnen preventie is het verder belangrijk goede leidraden te vinden en snel te weten wat je waar kan opzoeken. Ook daarvoor konden we rekenen op de nodige ondersteuning.

Flem Labarque.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

We nemen je privacy ernstig. Lees onze policy.