18 Jul 2022

Maak kennis met Franky, expert in machineveiligheid.

Interview met Franky De Witte

Dag Franky, hoelang werk je al bij ORA?

Op 9 augustus blaas ik mijn eerste kaarsje bij ORA uit, maar ik heb al heel wat jaren op mijn loopbaanteller. Ik volgde een opleiding industrieel ingenieur bouwkunde, aangevuld met een licentie veiligheidstechnieken niveau I en ben mijn loopbaan gestart bij een preventie-instituut voor de bouwsector. Preventieadviseurs kwamen er langs met allerlei vragen rond veiligheid. We maakten infobrochures, stelden veiligheidsnota’s op en gaven opleidingen. Eigenlijk was ik consultant zonder dat ik het door had en ben doorgegroeid in een expertenfunctie. Zo gaat dat met mensen die met gedrevenheid en passie hun job doen zeker? (lacht)

Wat doe je precies bij ORA?

Vooral klanten helpen op projectmatige basis en dit zowel in machineveiligheid als in managementsystemen.

Wanneer mensen en organisaties een technische risicoanalyse (volgens de EN-ISO 12100:2010) willen uitvoeren dan doet men beroep op me of de andere leden van het team machineveiligheid. Machineveiligheid is niet alleen risicobeoordelingen… het is ook de klanten helpen naar het vinden van praktische veiligheidsoplossingen. Het helpen bij het uitwerken van de handleidingen en de technische constructiedossiers. De in en outs van CE en UKCA-markering zijn me niet vreemd. De ene machine heeft een lengte van 250 meter terwijl de andere een lengte heeft van 2,5 kilometer. De ene is eenvoudig, de andere enorm complex. Die zetten me aan om mijn eigen grenzen te verleggen. Ik voerde al honderden machine-analyses uit en nog steeds geeft het me zeer veel voldoening.

Anderzijds ben ik ook actief op het vlak van managementsystemen en audits. Midden dit jaar werd er een ORA-wetgevingsregister ontwikkeld waarmee we bij klanten compliance audits uitvoeren (conform de ISO 45001). Hierbij checken we op welke wettelijke bepalingen bedrijven goed scoren of… waar er nog verbeterpunten zijn. Op het einde van de begeleiding krijgt de klant een overzichtelijke en de duidelijke actielijst waarmee hij aan de slag kan om zijn dynamisch risicobeheersingssysteem verder te optimaliseren.

De jarenlange ervaring in veiligheid en de hierbij opgedane kennis deel ik graag in opleidingen. Bij ORA hebben ze een steengoede Academy en ik prijs me gelukkig dat ik mezelf af en toe docent mag noemen.

Opleidingen hiërarchische lijn, taakrisicoanalyse en arbeidsongevallen- en incidentenonderzoek liggen me nauw aan het hart. Maar hierbij vergeten we zeker niet de ‘harde materie’ van machineveiligheid. Ook de driedaagse cursus machinerichtlijn en een basisopleiding explosieveiligheid geef ik met evenveel enthousiasme. Het doet me steeds deugd de cursisten te enthousiasmeren voor machineveiligheid. De down-to-earth benadering, gecombineerd met humor en praktijkvoorbeelden waarbij de vertaalslag gemaakt wordt tussen de theorie van de wetgeving en praktische invulling ervan geeft me veel voldoening.

Ook wanneer een bedrijf een opleidingsbehoefte heeft die vraag om maatwerk dan helpen we hen hier ook graag mee verder. Bij ORA gaan we niets voor niets voor klantentevredenheid.

Binnenkort geef ik ook enkele opleidingsmodules in de onze nieuwe opleiding niveau II voor preventieadviseur in spé. Ik kijk er al naar uit…

Amai, een bezige bij precies!

En dan ben ik nog vergeten vertellen dat ik samen met Olivier in de stuurgroep zit die de kwaliteit van de ORA opleidingen bewaakt. (Lacht)


Wat trekt je aan in deze veelzijdige job?

Het verschil kunnen maken in je job en je ‘jeunen’ bij je werkgever. ORA heeft een nuchtere kijk op consulting en gaat steeds voor een praktische en pragmatische aanpak. Als consultant kom je bij verschillende bedrijven, maar je maakt toch dikwijls dezelfde dingen mee. Onveilige situaties door slecht onderhoud van machines, veiligheidsafschermingen die er niet zijn of die langs de kant werden gezet,… Je ziet die ‘verbeterpunten’ (lacht) overal terugkeren, zelfs over verschillende industriële sectoren heen. De hiërarchische lijn is niet altijd van die veranderingen op de hoogte waardoor er niet of te laat ingegrepen wordt. Daarom zijn die risicoanalyses superbelangrijk. Het is hét moment om die ‘verbeterpunten’ aan het licht te brengen en op te lossen voor er iets ernstig mis loopt. Bovendien evolueren de normen enorm snel en worden de machines alsmaar ‘technischer’. Als ingenieur en leergierige mens vind ik dat natuurlijk bijzonder interessant ! (lacht)
 

Wat vind je eigenlijk het allerleukste aan werken bij ORA?

Naast de voldoening op werkgebied, absoluut de collega’s! De sfeer is top. Er zijn trouwens nog een paar openstaande vacatures. Bij mijn vorige job kon ik binnen het thema van machineveiligheid niet met collega’s overleggen. Nu zijn we met een ‘team’ van vier waarmee je kennis kan delen en uitwisselen. Dat zorgt voor een zéér toffe dynamiek!


Meest memorabele moment bij ORA?

Een uitgesproken memorabel moment heb ik (nog) niet echt, tenzij mijn jobwissel naar ORA. Mooie momenten op ORA haal je uit de positieve waardering van de zaakvoerder, de schouderklopjes van de klanten en de occasionele teammomenten met de collega’s.


Heb je een ultieme veiligheidstip?

Zéker! Bedrieg jezelf niet als het om veiligheid gaat. Veiligheid is geen ‘show’ van grote borden langs de straatkant die verwijzen naar het niet aflatende streven van de onderneming naar ‘zero accidents’. Veiligheid in een industriële omgeving en ongevallen voorkomen, vergt inzicht, discipline en vastberadenheid. Met de juiste ingesteldheid van iedereen binnen het bedrijf kan men daar in slagen!.

En heb je zin om te ‘verbeteren’, contacteer me dan gerust.

Restez à jour ! Abonnez-vous à notre lettre d'information.

Nous prenons votre vie privée très au sérieux, s'il vous plaît voyez notre policy.